Az élet egy kineziológus szemével

Kinez Life

Kinez Life

Miben segít a gyermek kineziológia?

2022. augusztus 05. - karrierrita

mikael-kristenson-u8t6qh76rpe-unsplash.jpg

 

Az elmúlt időszakban sok gyermeknek volt lehetőségem segíteni a kineziológia módszerével, ezért úgy gondoltam írok egy kis ízelítőt arról, milyen problémákon tud segíteni a gyermek kineziológia.

Ahogy az előző bejegyzéseimben is írtam, a gyermekeket 7 éves kortól oldom. Ez alatt az életkor alatt az édesanyával dolgozom, hiszen egy kisgyermektől nem várható el, hogy másfél órán keresztül koncentráltan vegyen részt az oldásban. Kisiskolás kortól már nagyon szépen lehet dolgozni a gyerekekkel.

Legtöbbször magatartás problémákkal fordulnak hozzám a szülők, olyan gyermekekkel, akiknek nehezen megy a tanulás, nem tudnak az órán koncentrálni, nem tudják követni az anyagot, ezért sokszor lemaradnak. Az sem segít a helyzeten, hogy ilyenkor megkapják a "tanulási zavarral küzdő" jelzőt, ami végképp megkülönbözteti őket a többiektől és ebből a dobozból nehéz kikerülni. Az osztály rossz gyerekeként vannak kezelve, minden konfliktusban őket gyanúsítják először. Ha valamilyen tanulási problémával küzdenek, érezhetnek szégyent vagy zavarodottságot, ezután nagyon nagy energiát fektetnek abba, hogy ez ne derüljön ki. Próbálják azzal leplezni hogy középpontba kerülnek, valamivel felhívják magukra a figyelmet. Nagyon sok kisiskolás és kiskamasz szomorúan meséli az oldások során ezeket a történeteket és ilyenkor megszakad a szívem, mert látom, hogy mennyire okosak és micsoda kincs rejlik bennük, ami nem kerülhet felszínre, mert már nem kapnak lehetőséget. Kialakulhat egy negatív önkép a sok kudarccal teli élmény hatására, az oldások során ennek az önképnek a megváltoztatásán is dolgozunk.

Sokszor elmondom a hozzám forduló gyerekeknek, hogy ne higgyék el azt, amit a tanár mond. Ők igenis okosak és csodálatosak! Sajnos még ma is előfordul olyan eset, amikor a pedagógus kimond olyan mondatokat, ami súlyos teherként nehezedik egy gyerek vállára. Ilyen pl. te vagy a  legrosszabb, nem lesz belőled semmi, hülye vagy.

A koncentrációzavar és a magatartás probléma mindig egy tünet, ami mögött egy mélyebb ok és stressz áll. Sokszor ezekben az esetekben a gyerek már testi tünetekkel is jelzi, hogy nem érzi jól magát az iskolában. Hasfájással, fejfájással reagál, mintegy kifogásként, elkerülendő a dolgozatokat és felelést. Rághatja a körmét ami mögött erős szorongás lehet, rághatja a ceruzát, mely mögött a koncentrálási képtelenség feszültsége állhat.

Ilyenkor az oldási folyamat során mindig megkeressük mi okozhatja ezeket a problémákat. Az elején megbeszéljük, miért jöttek el hozzám (anya és gyermek), mi az, ami gondot okoz a hétköznapokban. Soha nem arra irányul az oldás, amit a szülő megfogalmaz, hiszen az az anya vagy apa stressze. A gyermeket ez a probléma lehet nem is zavarja, nagyon sok esetben amikor rákérdezek teljesen más problémát hoz fel. Hiába hozza a szülő koncentrációs zavarral, ha a gyermek az osztálytársával való konfliktusára akar oldani. Nagyon sok esetben kiderül hogy a kettő összefügg. Amikor lekerül a stressz a témáról az oldás hatására, sorra jönnek hozzám a visszajelzések, hogy már nem rágja a ceruzát, ötösre felelt, vagy sokkal kiegyensúlyozottabb a gyermek. Az is előfordult hogy jobban ki tudta fejezni a szeretetét a szülei felé.

Amikor az édesanyát oldom, mert még nincs 7 éves a kicsi, sokszor kiderül a megjelenő probléma nem is a gyermek problémája. Anyában vannak olyan érzelmi elakadások, kivetítések a gyermekre, ami gondot okoz.

Egy esetben egy bölcsis kisfiú mindig bántotta a csoporttársait és a játszótéren lévő gyerekektől nagyon félt. Az anyán dolgoztunk ahol kiderült, a szoptatás kezdetben nagyon fájdalmas és szenvedéssel teli volt, emiatt érzelmileg egy láthatatlan falat húzott ez az esemény anya és gyermeke közé. Ez az érzelmi távoltartás nagy feszültséget okozott a kicsiben, ami hatására jelentek meg ezek a tünetek. Két oldás után a probléma teljesen megszűnt, és  a kisfiú azóta simogatja, ölelgeti az anyukáját (azelőtt soha) és mondogatja, hogy szereti, kortársaival pedig kiegyensúlyozott lett a kapcsolata.

A legkisebbeknél hamar érezhető az oldás hatása. Volt olyan kisgyermek, aki nem tudott a bölcsiben aludni, az anyai oldás hatására már aznap tudott aludni egy órát.

Ezeknek a visszajelzéseknek mindig nagyon örülök, ez az én benzinem ez visz tovább, mindig nagy boldogságot okoz amikor tudom, a kineziológia segítségével egy gyermeknek ma jobb lett.

Ha neked is vannak hasonló problémáid fordulj hozzám bizalommal, szeretettel várlak kineziológiai oldásra!

süti beállítások módosítása