Az élet egy kineziológus szemével

Kinez Life

Kinez Life

Hello gyermek kineziológia

2021. október 07. - karrierrita

daiga-ellaby-jz51o_-uoy8-unsplash.jpg

 

Nagyon nagy örömmel tudatom veletek, hogy idén tavasszal elvégeztem egy gyermek kineziológus továbbképzést. Amióta megszületett a kisfiam, kineziológusként elkezdtem érdeklődni a gyermekek problémái és a gyermek kineziológia iránt. Azelőtt sokat gondolkodtam azon, miben lehet más a gyermek kineziológia, milyen problémákkal fordulnak a gyerekek a kineziológushoz és maga az oldási folyamat miben térhet el a felnőtt kineziológiához képest. Sok mindenre választ kaptam a képzés során, sőt a gyermekemmel való kapcsolatom is pozitívan változott. Ebben a bejegyzésben szeretném megismertetni veletek a gyermek kineziológiát.

Sokan nem tudják mikor kell, vagy mikor érdemes a gyerekkel kineziológushoz fordulni, illetve észlelik a problémát csak éppen nem tudják, hogy a kineziológia is megoldás lehet rá. De milyen problémákról van itt szó?

Akárcsak minket felnőtteket, úgy a gyermekeket is folyamatos stressz veszi körül, attól függően éppen hol tartanak életkorilag. Ezek a stresszek tüneteket okoznak, amik arra hivatottak, hogy jelezzék, itt bizony probléma van. A kisgyermekeknek másfajta stresszel kell megküzdeniük mint a nagyobbaknak. Alapvetően minden gyermek életében a változások is okozhatnak stresszt mint pl. a költözés, válás, haláleset a családban, veszteség. Sokszor egy ilyen esemény után nem egyből jelentkeznek a problémák, hiszen a gyermek nem biztos hogy fel tudja fogni egy-egy veszteség milyen hatással is lesz az ő életére. Ezalatt azt értem, hogy akár egy válás bejelentésekor a gyermek teljesen nyugodtan fogadja a hírt, sokszor a szülők is meglepődnek milyen könnyen ment ennek az életet megváltoztató eseménynek az elmagyarázása. Később aztán jelentkezhetnek iskolai, tanulási problémák, dadogás vagy akár tikkelés. Ezek a tünetek mind azt jelzik stressz, feszültség blokk maradt a gyermekben és nem tudja feldolgozni azt, ami történt vele.

Kisgyermekkorban, amikor elkezdik bölcsődét vagy óvodát, gyakran jelentkezik agresszió és hiszti a gyermekeknél, sokszor nem akarnak együttműködni, gyakran lebetegszenek. Ezek is lehetnek a stressz jelei, a gyermeki szervezet jelzi, hogy sok az inger, a távollét otthonról. Iskoláskorban előjöhetnek diszlexia, diszgráfia és diszkalkuliával kapcsolatos problémák. Gyakran érzelmi okok húzódnak meg ezek mögött. Lehet nem a gyerek ritmusában halad a tanulás, sokszor nagyon érzékenyen reagálnak az elvárásokra. A tanulási zavarok napjainkban egyre inkább megszaporodtak, erről írok majd egy bővebb posztot.

Serdülőkorban a felnőni kérdése és súlya nehezedik a fiatalokra egy jó adag hormon koktéllal vegyítve. Ilyenkor egyre inkább a csoporthoz tartozás és az eltérés a csoport értékeitől ellentétei feszülnek egymásnak. A szülői konfliktusok megszaporodnak stresszt okozva ezzel szülőnek gyereknek egyaránt. Ilyenkor nagyon jó, ha van egy segítő felnőtt a közelben, akivel a kamasz nyugodtan meg tudja beszélni a problémáit.

marisa-howenstine-cq9slnxv8yu-unsplash.jpg

A ma gyermekének egyáltalán nincs könnyű dolga. Annyira rohan a világ, hogy nincs idő feldolgozni azt ami történik velük. Pedig úgy mint régen, ma is meg kellene hagynunk gyermekeinknek a lehetőséget arra, hogy csendben az otthon biztonságában fel tudják dolgozni az ingereket. Ha ez nem adatik meg, jön kisgyermekkorban a hiszti, dühkitörések, kamaszoknál pedig éjszakai kimaradás, tanulási érdektelenség és még sorolhatnám. A rengeteg különóra, a villogó képernyők, játszóházak, hétvégi programok mind azt hisszük gyermekeink fejlődését szolgálják. Sokszor a legfontosabbat nem tudjuk megadni nekik, az otthonunk csendjét, nyugalmát, a figyelmünket.

Amiket felsoroltam egy kis ízelítő, néhány tünet a teljesség igénye nélkül. Természetesen minden gyermek egyedi problémával és megoldással rendelkezik. A gyermek kineziológus pedig segít felszínre hozni a már megjelent tünet mögött húzódó okokat, és kineziológiai módszerekkel segít feloldani azokat.

Remélem sikerült egy kicsit felkeltenem az érdeklődést a gyermek kineziológia iránt, ha tetszett a cikk küldd tovább másnak is.

 

 

 

süti beállítások módosítása