Az élet egy kineziológus szemével

Kinez Life

Kinez Life

Tanulási blokkok a gyermek kineziológiában 1.rész

2022. január 12. - karrierrita

 

element5-digital-oycl7y4y0bk-unsplash.jpg

 

A kineziológia a gyermekek különböző problémáján tud segíteni, így a tanulási blokkokon is, ebben az esetben célja a csorbát szenvedett tanulási képesség visszaállítása. Ahhoz, hogy megértsük a kineziológia szempontjából mit tartunk tanulási blokknak, egy kis magyarázat szükséges.

Koncentrációs és tanulási zavarok akkor lépnek fel, ha valami miatt a test energia-egyensúlya felborul. A kineziológia célja, a csorbát szenvedett tanulási képesség visszaállítása.

A pedagógiai kineziológia azt mondja, hogy a gondolkodás a tér három dimenziójában mozog, ezek a jobb-bal, lent-fent, elöl-hátul dimenziók. Ahhoz, hogy a gyermek a lehető legjobban tudjon gondolkodni, képesnek kell lennie arra, hogy ezekben a dimenziókban akadálytalanul mozogjon. Ezen dimenziókban különböző blokkok alakulhatnak ki, amelyek okozója a tanulási problémáknak.

Jobb-bal blokk:

Azért, hogy a gyermek a szellemi tartalékainak egészét tudja hasznosítani, a jobb és bal agyféltekének együtt kell működnie. A tanulási zavarok mintegy fele erre a blokkra vezethető vissza, ezek számolási, olvasási és írás problémákban jelentkezhetnek.

Blokkolt látás:

Látómezőnk 180 fokot fog át, mindegyik szem külön-külön 120 fokot, középvonalon nagyjából 60 fokot, itt átfedik egymást. Itt kell a két agyféltekének a képeket egyesíteni. Enélkül nem tudjuk felismerni amit olvasunk, mert amit az egyik szem/ agyfélteke felfog, az a másik oldalon kitörlődhet. Ilyenkor a gyerek a füzetét eltolja jobbra vagy balra, nehezére esik átkapcsolni egyik agyféltekéről a másikra, vagyis egyik szemről a másikra.

Blokkolt hallás:

Természetesen ez a probléma nem azt jelenti, hogy a gyerek nem hall. Itt inkább arról van szó, hogy az észlelés és az akusztikus hangok feldolgozása során csak az egyik agyfélteke dominál. Ahhoz, hogy megértse az órán elhangzottakat mindkét agyféltekének egyidejűleg kell dominálnia.

A fent blokk:

Ezeknek a gyerekeknek nehezükre esik elrugaszkodniuk a talajtól, általában nehezebben is ugrálnak. Lassúak és rugalmatlanok, nehezen vonhatóak be csoportos játékokba, alig van önbizalmuk.

A lent blokk:

A lent blokkos gyerekeknél a fent az értelem van egyensúlyban, kevésbé fontos számukra a saját szükségleteik, általában a felnőtteknek szeretnének megfelelni.

Az elöl blokk:

Az elöl blokkos gyerekek stresszhelyzetben kikapcsolnak, túlterheltségüket mozgással vezetik le gyakran hiperaktivitásos tünetekkel.

A hátul blokk:

A hátul blokkal küszködő gyerekek úgy érzik mindig előtérben kell lenniük, sokszor szeretnének érvényesülni és csak nehezen tudnak kikapcsolni.

van-tay-media-wmdkc8mog9w-unsplash.jpg

Mik utalnak az agyféltekék együttműködésének zavarára?

Mindenképpen figyelemfelkeltő, ha a gyerek nehezen rajzol fekvő nyolcast, illetve ha a lerajzolt nyolcas nem egyenletes, a bal hurok nagyobb mint a jobb. Problémát jelez ha felcseréli a d és b illetve a b és q betűket. Írás közben először halkan kimondja a szavakat magának, ez azt jelenti nehezen tudja elképzelni a szavak képét. Vizualizálási problémát jelez, ha lefelé irányítja a tekintetét, amikor elképzel valamit.

Mik utalnak a fent-lent és az elöl-hátul blokkokra?

Ha a gyermek nehézkesnek tűnik, figyelmetlen, túl gyorsan vagy túl lassan cselekszik, folyton elkésik akkor ezek utalhatnak a fent -lent dimenziók blokkjaira.

Az elöl-hátul blokkra utal az agresszív viselkedés, a hibás másolás a tábláról, rugalmatlanság.

Ezeket a blokkokat a kineziológia különböző mozgásos korrekciókkal sikeresen tudja oldani, mint például keresztező gyakorlatok melyek serkentik az agyat, párhuzamos mozgás tekintetváltással. Körök és fekvő nyolcasok rajzolása melyek a gyermek kéz-és szemmozgását hangoljál össze. Az oldás során megtaláljuk, mi a stressz oka a gyermekben, ami miatt nem tudja teljes tudását egyidejűleg felhasználni.

A következő bejegyzésben a tanulást gátló stresszhatásokról fogok írni, illetve mik azok az otthoni lehetőségek amikkel egy kicsit könnyebbé válik a felkészülés akár dolgozatra vagy vizsgára.

Ha tetszett ez a bejegyzés, kérlek oszd meg hátha másoknak is segít.

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása